Gyakorlati, módszertani segédlet

A IKSZT Kézikönyv wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen MaXX (vitalap | szerkesztései) 2011. március 18., 05:57-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)


Módszertani kézikönyvünk apropója az előbbiekben említett kormányzati program. Haszonnal forgatható tehát az integrált közösségi és szolgáltató terek tartalommal való megtöltésének tervezésekor, a működés során felmerülő kérdések megválaszolásakor, s az elszámolások, beszámolók összeállítása során is. Kézikönyvünk összeállítás során azonban a vidékfejlesztési intézkedés adta kereteknél szélesebb spektrum bemutatására törekedtünk, így az egyes fejezetek olyan feladatokról, szolgáltatásokról, helyiségekről, eszközöktől is szót ejtenek, amelyek megvalósítására, kialakítására, beszerzésére egyéb támogatási programok biztosítanak (csak) lehetőséget. A szélesebb spektrummal az IKSZT-kben rejlő számtalan lehetőség bemutatása volt a célunk: az integrált közösségi és szolgáltató terek kialakítása ugyanis nem egy egyszeri beruházás – bár kétségtelen, hogy az a kormányzati program leginkább kézzelfogható eleme – hanem egy hosszú távú szolgáltatás- és közösségfejlesztési program, amely egy-egy település társadalmi-gazdasági fejlesztésének alapját, kiindulópontját is jelentheti.

Kézikönyvünket tehát egyrészt azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a közösségi házak integrált közösségi és szolgáltató tér típusú modellje iránt. Érdeklődnek, mert szeretnék, ha településük művelődési intézménye még jobban, gazdagabb kínálattal, a helyi igényekhez jobban igazodva működne. Leginkább azonban azoknak ajánljuk, akik az IKSZT cím elnyerése és a kapcsolódó beruházási program lebonyolítása után vágnak bele az intézmény működtetésébe, tevékenységének rövidebb és hosszabb távú tervezésébe.

Kézikönyvünk olvasható fejezetenként, fel-felütve, de olvasható egyben is. A fejezetenként való elolvasás bizonyára elégséges abban az esetben, ha már régóta működik településünkön olyan közösségi tér, amely életünk szerves része, amelyet számosan látogatnak. A településünk mindennapjaiban kevésbé jelen lévő, a lehetőségekhez mérten nem eléggé kihasznált vagy éppen teljes mértékben új közösségi és szolgáltató tér kialakítása esetében azonban javasoljuk kézikönyvünk minden fejezetének elolvasását.