Térszerkezet és infrastruktúra az IKSZT típusú közösségi házban

A IKSZT Kézikönyv wikiből

Kézikönyvünk e fejezetének témája a térszerkezet, azaz a helyiségek összessége és egymáshoz való viszonyuk, elhelyezkedésük, illetve az eszközök – azaz egy szóval összefoglalva az infrastruktúra. Az IKSZT típusú közösségi terek leginkább kézzel fogható, leginkább látható része, az „épület – szolgáltatás – közösség” hármasságának első elme ez. Nélküle az előző fejezetekben ismertetett szolgáltatások nem működtethetők, a szolgáltatások nélkül azonban a falak és az eszközök csupán felesleges díszletek, élettelen terek és tárgyak.

Az infrastruktúrával kapcsolatban sokan hajlamosak túlzásokba esni. Az egyik véglet szerint ez, pontosabban ennek a felújítása az IKSZT program lényege, a szolgáltatások pedig íróasztal mögött kitalált felesleges kötöttségek. A másik véglet pedig azt mondja, hogy egyedül a szolgáltatásokra és az azokat igénybe vevő személyekre és közösségekre kell figyelni, az, hogy ez milyen térben és eszközökkel zajlik teljesen mindegy.

Fontos, hogy mi magunk ne essünk túlzásokba, azaz kezeljük a maga helyén és értékén az infrastruktúrát. Pontosabban fogalmazva akként tekintsünk rá, ami: a helyiekért és közösségekért, illetve az általuk működtetett szolgáltatások kerete, amelyet ha jól alakítunk, használunk, akkor segíti, ha rosszul, akkor pedig ellehetetleníti mind szolgáltatásainkat, mind pedig azok működtetőit és használóit. Az alábbiakban egyrészt röviden áttekintjük, hogy mit ír az infrastruktúráról a kézikönyvünkben már sokszor idézett IKSZT rendelet, majd ezt követően javaslatokat fogalmazunk meg azzal kapcsolatban, hogy miképpen használjuk tereinket és eszközeinket oly’ módon, hogy azok ne ellehetetlenítsék, hanem segítsék munkánkat.