A beruházás alatt

A IKSZT Kézikönyv wikiből

A beruházás folyamatában se zárjuk el közösségi terünket a helyiektől. Legalább egyszer, ha több hónapot vesz igénybe, akkor kétszer-háromszor hívjunk meg többeket az építkezésre. Vezessük körbe meghívottjainkat, mutassuk meg, hogy miképpen valósulnak meg javaslataik. A felújításról készítsünk fotókat, és ha van helyi újság, akkor abban, ha nincs, akkor egy ideiglenes hírlevélben vagy legalább az interneten jelentessük meg azokat.

A meghívás mellett javasoljuk, hogy hívjunk önkénteseket is az építkezésre – figyelve természetesen a munkavédelmi, illetve az önkéntes tevékenységgel összefüggő törvényi szabályozás betartására. Pl. kérjük meg a fiatalokat, hogy fessék ki ők maguk az általuk jónak gondolt színre a nekik szánt helyiséget. Megkérhetjük valami hasonlóra a kismamákat is: ha lesz majd játszóházunk vagy egyéb, a kicsiknek fenntartott helyiségünk, akkor kérjük meg őket, hogy rajzoljanak valami szépet, kedveset a falra.

Az eszközök kapcsán is érdemes ekként gondolkodni: menjünk el közösen megvásárolni az eszközöket. Kérjünk meg többeket, hogy segítsenek kiválasztani a legmegfelelőbb eszközöket – figyelembe véve persze a támogatási kérelemben foglaltakat. Kérjük meg önkénteseinket akár arra is, hogy – ha van mód rá – akkor segítsenek az eszközök elszállításában is. Persze ez jóval több idő, mintha magunk választanánk ki mindent és egy teherautóval minden megérkezne hozzánk. Az időbefektetés azonban megtérül, hiszen többen úgy jönnek majd be a közösségi házba, hogy „ezt én választottam”, „azt pedig én hoztam el” – és ilyen mondatok mellett mindenki jobban vigyáz majd a közös értékeinkre. Fontos, hogy mindazoknak a neve, akik valamiképp’ részt vettek a felújításban legyen olvasható a közösségi házunkban. Lehetőleg egy, kívülre helyezett táblán, de ha ez nem lehetséges, akkor legalább egy, az előtérben kifüggesztett listán.