Ha magad uram

A IKSZT Kézikönyv wikiből

Ha már van tapasztalatunk és nem veszünk el az egyes pályázatok bonyolult követelményei között, vannak a kollégáink, önkénteseink között jól író, pénzügyhöz értő, a projektet az elejétől a végéig figyelemmel kísérő személyek, akkor bátran belevághatunk a pályázat megírásába, összeállításába, nem nagy ördöngösség, csak figyelmesnek kell lenni.

Fontos, hogy projektünk illeszkedjen a pályázat céljaihoz. NE azért valósítsunk és találjunk ki egy ötletet, mert kiírtak egy pályázatot, s arra van – akár a szervezet eredeti küldetésétől és tevékenységétől eltérő – gondolatunk, hanem a projektjeinkhez, az elképzeléseinkhez keressünk forrásokat. Legyen az asztalfiókba több projektterv, amelyet ha írnak ki pályázatot, akkor részletesen kidolgozunk. Félő, hogy ha olyan pályázati lehetőségre ”ugrunk rá”, amelyik nem feltétlenül illik a szervezetünk profiljába, akkor a megvalósítás is problémás lesz a későbbiek során, s hosszú távon eltereli szervezetünket az eredetileg kitűzött útról.

Ha mégis mi fogunk bele a pályázat megírásába, akkor az összes útmutatót, segédletet, kiírást alaposan tanulmányozzunk át! Sok részlet és fontos tudnivaló van ezekben, gondosan olvassuk el, és kövessük az útmutatásokat. A megfogalmazások során egyszerű mondatokra törekedjünk! Nem a sok idegen szó, a hosszú körmondatok teszik sikeressé pályázatunkat. Ne ”sírjuk” végig az anyagot! A bírálónak azt kell látnia, hogy készen állunk a program megvalósítására, ha egy elveszett, egy folyamatos kudarcokkal küzdő szervezetet lát az anyag mögött, akkor felmerülhet benne, hogy esetleg nem vagyunk képesek a lebonyolításra. Gondolkodjunk az értékelő fejével! Alkalmanként több tíz pályázatot kell alaposan megismernie. Fogalmazzunk érthetően és ne beszéljünk mellé! Azonnal ki lehet szúrni, ha közhelyeket használunk, ha a világháló lehetőségeit kihasználva összeollózott, nem alátámasztott szükségletfelmérést, programleírást állítunk össze.

A költségvetés legyen megalapozott. Persze, a kisördög bennünk van, hogy kicsit túlozzunk, de maradjunk a realitás talaján! Mindig lebegjen előttünk, hogy valószínűleg hozzáértő, a területen komoly munkát és szakmai elismerést kivívott értékelők bírálják majd el a pályázatunkat.

Összefoglalva: A pályázat megírása nem ördöngösség, azonban odafigyelést, komoly, őszinte munkát kíván, s nem lehet a pályázat beadási határidő napján gyorsan összecsapni. Minden mondatunkra, de emellett az egész pályázat egy projektté varázsolására is törekedjünk, legyen érthető célja, egy, az egész munkát átfoglaló íve a munkánknak!