Pályázatíró vagy helyi emberek?

A IKSZT Kézikönyv wikiből
(Pályázatíró vagy helyi emberek szócikkből átirányítva)

Ha a fenti kérdésekre válaszoltunk, akkor bizonyára erre a kérdésre is tudunk azonnal felelni. Hazánkban már piaccá vált a pályázatírás. Az egyszemélyes cégektől egészen az országos lefedettségű vállalkozásokig megtalálhatók vélt vagy valós pályázatírók.

Ha úgy döntünk, hogy pályázatíró segítségét vonjuk be a munkánkba, mindenképpen kérjünk tőle referenciát! Gyanús, ha „csak” a milliós források megszerzéséről tud referenciát nyújtani, az elszámolásokban, projektkövetésben nincs tapasztalata. Nem elég megírni és megnyerni egy pályázatot! Gondoljuk csak végig: a sok plusz pont megszerzése érdekében a pályázatíró sok feltétel teljesítését vállalja el a dokumentációban. Az indikátorokat a kedvező elbírálás reményében eltúlozza. A költségvetést esetleg a projekt szakterületét és a helyi viszonyokat nem ismerve állítja össze, majd a megnyert pályázat után felveszi a díját és elengedi a kezünket. Az első kifizetési kérelem, illetve beszámoló benyújtásakor érkezik a meglepetés, hogy milyen sok feltételt nem tudunk teljesíteni. Persze, hogy nem, mert nincs meg a megfelelő humán erőforrás kapacitásunk, nincs meg a kellő fedezetünk stb. Nagy a veszélye, hogy a leírt elvárásokat nem tudjuk teljesíteni, s a legrosszabb történik, kamatostul vissza kell fizetni a támogatást. Ha „szerencsénk” van, mindez nem a projekt megvalósítása után derül ki…

Igen, persze, az előbb leírtak némi túlzással kerültek a papírra, de fontos, hogy ne higgyük el, hogy valaki nélkülünk, egy-két megbeszélés után megírja a szuper pályázatot! Ne higgyük el, hogy lehet úgy megvalósítható pályázatot beadni, hogy egyetlen kollégánknak sem kell a pályázatíráson dolgoznia, mert olyan szuper a pályázatíró partner! Ha ezeket ígérik, illetve nem vállalnak garanciát a leírtakért, az azonnal váljon gyanússá, s gyorsan keressünk más szakembert!

Abban az esetben, ha a leendő pályázatírónkról több, megbízható referenciánk van, hosszú távú együttműködésre törekszik, sokat kérdez és kéri a munkánkat, bízzunk benne, s közösen készítsük el a dokumentációt. A lényeg a közös munkán van, nem a szemfényvesztésen!