Stratégiai tervezés folyamata

A IKSZT Kézikönyv wikiből
A stratégiai tervezés folyamata

A stratégiai tervben megfogalmazottak megvalósításához eseményeket kell szerveznünk, szolgáltatásokat, programokat kell megvalósítanunk. Ezeken az úgynevezett projekteken keresztül érhetjük el az eredetileg meghatározott céljainkat.

Mielőtt az ötletünket projektté alakítjuk, érdemes áttekinteni azt a környezeti rendszert, amely befolyásolja a megvalósítást. Ennek a szintjei a következők:

A környezeti rendszer szintjei


IKSZT: Egyes programok vagy szolgáltatások bevezetése előtt át kell tekintenünk szervezetünk meglévő erőforrásait (emberi, infrastrukturális, pénzügyi stb.), kapacitásunkat, leterheltségünket, illetve át kell gondolni, hogy az ötlet illeszkedik-e az IKSZT belső kultúrájához, profiljához, értékrendszeréhez, küldetéséhez.

Mikrokörnyezet: A projektünk tágabb környezete egyrészt a hivatalos kapcsolatok rendszere, másrészt a település, ahol az IKSZT szolgáltat, amelyre hatást gyakorol. Új szolgáltatás esetén fel kell térképeznünk, hogy a településen hasonló működik, működött-e. Ha igen, és nem fedik le az igény kört, akkor törekedjünk együttműködésre, ha korábban látott el valaki hasonló feladatot, akkor szerezzünk tőle tapasztalatot.

Makrokörnyezet: A társadalmi, politikai, gazdasági hatások szintén meghatározóak. Meg kell vizsgálnunk, hogy milyen törvényi változások vannak a szakterületünkön, mi a kormány, a megyei, a helyi önkormányzat stratégiája, költségvetése a projektünk szakterületével kapcsolatban. Építsünk ki kapcsolatot megyei, országos civil szervezetekkel az érintett területen, tájékoztassuk a helyi, megyei döntéshozókat ötletünk megvalósításáról.

Összegezve: az ötletünket, tervünket csak akkor tudjuk biztonságban megvalósítani, ha körültekintően, átgondoltan járunk el a szakterületünkön, s szervezetünk, az IKSZT rendelkezik rövid és hosszú távú stratégiával, amelybe megvalósítandó projektünk is beleillik.