Közszolgáltatások a településen

A IKSZT Kézikönyv wikiből

Az IKSZT jogosultsági pályázata néhány közszolgáltatást kiemel a többi közül. Ezeket – vidékfejlesztéssel, fejlesztésekkel, pályázatokkal foglalkozó szakemberek, gazdálkodókat érintő szolgáltatások, fiatalokra és a település egészének művelődési, szabadidős és informálódási lehetőségeit biztosító szolgáltatások – kötelezően teljesíteniük kell a támogatást igénylőknek. Ezért ezeknek a szolgáltatásoknak a helyben történő biztosítását – amennyiben működnek – ismertetni kell, illetve az ezekre igényt tartó csoportok nagyságát, elvárásait, valamint a lehetséges és szükséges konkrét szolgáltatásokat – amennyiben ezek a szolgáltatások nem működnek – át kell gondolni és összefoglalóan leírni.

Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ennél tágabban értelmezve nézzék át a fejlesztést tervezők a közszolgáltatásokat. Vannak-e olyan szolgáltatások, amelyek a szomszéd településeken elérhetőek, esetleg térségi intézmények munkatársai dolgoznak bennük, és eddig a helyiségek hiánya akadályozta, hogy itt is „megjelenjenek”? Ezek lehetnek tanácsadás jellegűek – pl. családsegítő, vagy munkaügyi információs szolgáltatások – de lehetnek képzések – számítógépes képzések, felkészítések bizonyos új adminisztrációkra vállalkozók számára, stb. – , vagy akár személyes szolgáltatások, a fodrásztól a gyerekfelügyelőkig szinte bármi. Néhány ilyen megoldás azt eredményezheti, hogy bár az adott településen nem lesz jelen folyamatosan egy intézmény, ami napi sok órában adott szolgáltatást nyújtja, de szórólapja, ügyeletet tartó szakembere, telefonszáma elérhető, és egyeztetés után, vagy a hét mindig ugyanazon napján bizton elérhető.

Összegzően tehát a település lakói által, illetve a településen elérhető közszolgáltatások bemutatása szükséges, különös tekintettel a napközbeni ellátás biztosítására és közösségi terekben biztosított szolgáltatásokra, valamint azokra az információs, tájékoztató jellegű tevékenységekre – falugazdász, fejlesztéssel foglalkozó tanácsadó, stb. – amelyeket a település népességének aktív korú csoportjai vesznek inkább igénybe. A településen elérhető és hiányzó szolgáltatások áttekintése ezzel a megközelítéssel azt teszi lehetővé, hogy minél több szolgáltatás helyben elérhetőé váljon, mindezt olyan módon, hogy ne kelljen teljesen új, önálló intézményeket létrehozni, több különböző épületben. Az IKSZT így az adott térség közszolgáltatási rendszerébe is beágyazódik, mivel nagyobb intézmények, nagyobb egységek működtetik azokat, kevésbé sérülékenyek, biztosabban tudnak fennmaradni.