Olvasósarok működtetése

A IKSZT Kézikönyv wikiből

A szolgáltatás tartalma

A 112/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet 7. §  (2) értelmében:

e) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 65. § (2) pontjában meghatározott nyilvános könyvtár működtetése vagy mozgókönyvtári ellátás biztosítása vagy kizárólag abban az esetben, ha a településen az IKSZT megvalósulási helyszínétől eltérő helyszínen a nyilvános könyvtári vagy mozgókönyvtári ellátás elérhető – olvasósarok működtetése.

A szabályozásból egyértelmű, hogy az olvasósarok nem könyvtár, így az arra vonatkozó kötelezőségek sem állnak fenn. A szolgáltatás célja valójában az lehet, hogy az IKSZT épületében legyen egy olyan hely, ahol rövidebb lélegzetű olvasnivaló, információs kiadványok, képeslapok megtalálhatók, helyben olvasgathatók.

A szolgáltatás tervezése és előkészítése

A szükséges szolgáltatási tér és eszközök

     Az olvasósarok kialakításánál arra érdemes törekedni, hogy ne legyen valahol az épületben eldugva, ugyanakkor nyújtson valamelyest nyugalmat, visszahúzódási lehetőséget az olvasásra. Erre alkalmas lehet az IKSZT többfunkciós előtere, ahol belsőépítészetileg néhány bútordarabbal, virágokkal egy csendesebb zugot tudunk teremteni. Legyen egy-két fotel vagy kanapé, állólámpa, alacsony asztal és valamilyen stílusában ezekhez illeszkedő falipolc vagy állvány, amin az olvasnivaló megtalálható.

Adat- és ismeretforrások

Nagyon kell ügyelni arra, hogy egy jól körülhatárolt szolgáltatási kínálat legyen, mert semmiképpen nem lenne célszerű, ha megkezdődne valamiféle könyvgyűjtemény kialakítása a helyi könyvtárral párhuzamosan. Éppen ezért fontos a könyvtárral való együttműködés is, mert meg kell állapodni abban, hogy mi legyen az olvasósarokban az olvasnivaló.

Folyamatosan gondoskodni kell arról, hogy a polcon megtalálhatóak legyenek az IKSZT-ben szolgáltatók friss információs anyagai. Legyen itt olvasható a település újságja, krónikája, időtöltő rejtvények, képeslapok.

Lehet olyan civil kezdeményezés is, amikor az „Olvastam, ajánlom…” feliratú polcra azok a könyvek kerülnek, amit mások szívesen behoznak és ajánlanak. Az is egy járható út, ha az Olvasósarokban csak egy rövid, érdekes ajánlás jelenik meg, ami arra hívja fel az érdeklődő figyelmét, hogy az ajánlott könyvet a könyvtárban kereshetik.

A legfontosabb az, hogy az emberek találjanak egy olyan sarkot a házban, ahol programra vagy buszra várva szívesen elücsörögnek beszélgetve, olvasgatva egy kicsit.

Ennek a szolgáltatásnak az igénybevételét inkább csak megbecsülni tudjuk, nem igazán mérni. Egy véleménygyűjtő ládát elhelyezhetünk az asztalon, amibe bedobhatják javaslataikat, észrevételeiket a látogatók. Feltétlenül kell fotódokumentációt is készíteni arról, hogyan működik az olvasósarok.

Szeretnénk tudatosítani azt, hogy az IKSZT-n belül akár nyilvános könyvtár, akár mozgókönyvtár, akár olvasósarok működik, mindenkor a legfontosabb feladata közreműködni a helyi közösség szervezésében, fejlesztésében, az emberek olvasási, tájékozódási, hosszú távú tanulási lehetőségeinek megteremtésében.